AKUAKULTUR

 1)  APA ITU AKUAKULTUR ?

AKUAKULTUR

  • AKUAKULTUR adalah gabungan dari 2 perkataan iaitu akua(air) kultur(ternakan), AKUAKULTUR ini adalah dibawah industri pertanian. Di tanah tumpahnya darah kita iaitu MALAYSIA terdapat pelbagai jenis spesies ternakan akuakultur contohnya untuk air tawar ikan keli, ikan tilapia, ikan lee koh, ikan lampam jawa, udang dan bagi ikan air masin ataupun air payau seperti ikan kerapu hybrid, ikan kerapu kertang,ikan kerapu harimau,ikan siakap,ikan jenahak dan ketam kulit lembut(tidak komersial). Selain dari 2 jenis ternakan itu, akuakultur juga menjerumus kepada makanan hidup seperti zooplankton dan juga fitoplankton.Selain itu industri akuakultur tidak menfokuskan semua itu sahaja, terdapat juga penghasilan ikan hiasan dan tumbuhan akuatik. Pada kebiasaan ternakan seperti ikan diternak didalam kolam tanah,kolam konkrit, tangki gentian kaca,sangkar terapung ,dan juga akuarium itu semua bergantung pada kos dan jenis ikan yang ingin diternak.

( http://apaituakuakultur.blogspot.com/2014/12/apa-itu-akuakultur.html )

 

2) PEMILIHAN TAPAK

KOLAM KUB

( https://www.google.com/search?biw=1600&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=cb5eW4y5EpS-rQG_pY6QAg&q=PEMILIHAN+TAPAK+KOLAM+IKAN&oq=PEMILIHAN+TAPAK+KOLAM+IKAN&gs_l=img.3…82333.91936.0.92261.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.img..0.0.0….0.t4agMshdHOQ#imgrc=PFqJoVNDiYFuOM:)

  • Lokasi yang dipilih akan menentukan keupayaan muatan sangkar (carrying capacity) kerana kualiti air bergantung kepada keadaan persekitaran luar sangkar. Aliran air menerusi sangkar semasa bekalan air dari empangan, tiupan angin atau pergerakan ikan dalam sangkar akan menambahkan oksigen terlarut dan mengeluarkan bahan buangan dari dalam sangkar. Antara faktor penting yang telah diberi perhatian semasa pemilihan tapak pemasangan sangkar bagi ternakan ikan tilapia merah ialah kualiti air, kedalaman air dan kelajuan air. Kualiti air dan persekitaran yang baik memberi kesan terhadap pembesaran ikan tilapia dengan cepat bagi sistem ternakan secara intensif. Sebagai panduan parameter-parameter yang dianalisis dan diperlukan bagi kesesuaian ternakan ikan tilapia merah ( Oreochromics niloticus ) adalah :
  • i. Suhu air – 20-35 0 C ( Optimum 28-32 0 C )
    ii. pH air – 6-8
    iii. Oksigen terlarut – lebih dari 2.5 ppm
    iv. Karbon dioksida – kurang dari 2.5 ppm
    v. Ammonia – kurang dari 1.0 ppm
    vi. Kemasinan – 0-20 ppt
  • Kedalaman air antara 3 – 5 meter dalam terusan/taliair Utama memang sesuai untuk ternakan ikan tilapia dalam sangkar. Kedalaman air melebihi 1 meter antara permukaan terusan adalah masih sesuai bagi ternakan ikan dalam sangkar. Ini bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria patogenik terhadap ikan yang terdapat di dasar permukaan terusan/taliair. Kedalaman air 2-3 meter dalam terusan/taliair Sekunder sesuai untuk ternakan ikan dalam sekatan/kandang (pen culture). Kelajuan arus air yang disyorkan adalah antara 10-25 cm/saat bagi memastikan pertukaran air yang baik. Sekiranya kadar kelajuan terlalu perlahan, berlaku kekurangan oksigen terlarut dan ikan yang diternak akan mengalami ketegasan (stress) serta mati. Jika kelajuan air terlalu kuat, ikan tilapia perlu menggunakan tenaga yang berlebihan untuk berenang melawan arus dan sebahagian daripada makanan akan mudah hilang dibawa arus kuat.

3) REKABENTUK DAN PEMBINAAN SANGKAR

SANGKAR

( https://www.google.com/search?biw=1600&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=zr5eW5HREIn-rQHI37ToDg&q=PEMBINAAN+SANGKAR+IKAN&oq=PEMBINAAN+SANGKAR+IKAN&gs_l=img.3…307667.315781.0.316096.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.img..0.0.0….0.bhm45XNrdj4#imgrc=_Y7cKM0Wsmhf2M:)

  • Modul sangkar yang digunakan mengandungi 20 petak sangkar pada setiap ‘array’. Saiz kerangka bagi satu petak sangkar adalah 3.45m x 3.45m iaitu 3.45m panjang dan 0.45m tinggi. Struktur kerangka sangkar menggunakan bahan plastik HDPE (High density polyethlene ). Saiz mata pukat 25.0 mm yang digunakan sesuai untuk pertukaran air yang maksimum. Kedalaman jaring pukat kurungan ikan adalah antara 1.8 – 2.0 meter. Isipadu jaring kurungan ikan dalam sangkar bersaiz 3 m x 3 m adalah antara16-18 meter padu. Sangkar yang menggunakan kerangka besi (G.I Pipe) bersaiz 6 m x 6m boleh digunakan bagi mengurangkan kos.

 

4) PENGURUSAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

PENGURUSAN ANAK IKAN

  • Pengurusan anak ikan tilapia secara sempurna boleh mengurangkan kos pengeluaran dan menemdekkan tempoh masa ternakan kepada 4-5 bulan. Kebiasaanya, anak ikan tilapia berumur 2-3 bulan bersaiz 50-70 gm seekor dipindah ke sangkar ternakan. Terdapat tiga peringkat pengurusan anak ikan tilapia merah yang perlu diberi perhatian iaitu pengasuhan anak ikan, pelepasan stok dan pemilihan serta pengasingan anak ikan mengikut saiz.

5) PENGASUHAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

PENGURSAN ANAK IKAN

  • Anak ikan yang bersaiz 2.5-5.0 cm perlu diasuh dahulu sebelum dilepas ke dalam sangkar atau kolam ternakan. Tujuan pengasuhan adalah untuk memilih anak ikan yang sihat, cepat membesar dan bersaiz seragam (50-70 gm seekor) serta memastikan agar anak ikan tidak terkeluar dari sangkar. Pengasuhan anak ikan tilapia merah boleh dilakukan di dalam kolam tanah dan dalam sangkar menggunakan ’haba’.

6) KADAR PELEPASAN BENIH

BENIH

( https://www.google.com/search?biw=1600&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=9sFeW9aaJYL2rQHLmpzgBQ&q=KADAR+PELEPASAN+BENIH+IKAN+TILAPIA&oq=KADAR+PELEPASAN+BENIH+IKAN+TILAPIA&gs_l=img.3…22163.24566.0.24832.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.img..0.0.0….0.eRJmKS4DBbw#imgdii=JB2k9FBCYyGyiM:&imgrc=0QsYHWRGxP1orM:)

  • Kadar pelepasan benih (stoking rate) bergantung pada peringkat pembesaran dan mengikut keperluan saiz ikan tilapia dalam pasaran. Selalunya pada peringkat awal, anak benih bersaiz kecil antara 2.5 – 5.0 cm perlu diasuh selama 60-90 hari. Kerjakerja asuhan boleh dilakukan di dalam sangkar dan kolam tanah. Kadar pelepasan anak ikan tilapia dalam sangkar,peringkat asuhan antara 3,000 – 4,000 ekor sesangkar. Kadar pelepasan anak ikan peringkat asuhan dalam kolam tanah adalah 350-450 ekor semeter persegi. Setelah mencapai saiz 7-10cm (50-70 gram seekor), anak benih ikan tilapia sesuai dipindahkan ke sangkar ternakan dengan jumlah 500 ekor setiap sangkar bagi sangkar bersaiz 3 m x 3 m manakala sangkar bersaiz 6 m x 6 m jumlah benih yand dimasukan adalah 2,000 ekor .

7) KADAR PEMBERIAN MAKANAN IKAN

BERI

( https://www.google.com/search?biw=1600&bih=745&tbm=isch&sa=1&ei=EMJeW4SZC4HwrQHNuYqQAg&q=KADAR+PEMBERIAN+MAKANAN+IKAN&oq=KADAR+PEMBERIAN+MAKANAN+IKAN&gs_l=img.3…138031.145364.0.145689.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.img..0.0.0….0.Ee2N47px8O4#imgrc=QWPm9jjevbUj_M: )

  • Kadar pemberian makanan ikan mesti diubah setiap bulan dengan mengambil kira anggaran berat badan ikan di dalam sangkar. Cara yang baik adalah dengan menangkap 5-10 ekor ikan tilapia setiap sangkar dan ditimbang bagi mendapatkan purata berat badan seekor pada hari berkenaan. Seterusnya dikira jumlah makanan setiap sangkar mengikut anggaran 3-5% dari berat badan bagi keperluan setiap sangkar.

8) PENUAIAN HASIL IKAN TILAPIA

IKAN TILAPIA

  • Ikan tilapia dituai apabila mencapai saiz 500-600 gm seekor. Bagi pasaran restoran, keutamaan diberi kepada ikan yang bersaiz melebihi 600 gm seekor dalam bentuk ikan hidup. Manakala ikan yang bersaiz antara 450-500 gm seekor lebih sesuai untuk pasaran tempatan(pasar tani dan pasar malam). Benih tilapia yang bersaiz 7- 10cm(50-70g) diternak dalam sangkar selama 5-6 bulan untuk mencapai saiz purata 600 gm seekor. Kadar pelepasan ikan tilapia pada setiap sangkar adalah sebanyak 650-850 ekor dan anggaran hasil yang dituai adalah antara 350-400 kg sesangkar. Penuaian ikan hendaklah dilakukan dengan baik untuk mengelakan ikan terkejut(stress).

9) PEMASARAN IKAN TILAPIA

PEMASARAN

  • Pada masa ini pasaran ikan tilapia di kawasan MADA hanya tertumpu untuk kegunaan dalam negeri sahaja. Pemasaran ikan tilapia dilakukan melalui dua kaedah iaitu pemasaran ikan hidup dan mati. Ikan yang dijual secara hidup mendapat harga lebih tinggi daripada ikan mati. Harga jualan borong ikan adalah antara RM4.00-RM4.50 sekilogram dan manakala harga runcit adalah RM5.00- RM6.00 sekilogram.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s